Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Măceșele: beneficii pentru sănătate

Măceșele: beneficii pentru sănătate

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Vizualizari
776

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Măceșele sunt fructe roșii-portocalii, mici, ovale, care cresc pe tufele unui trandafir sălbatic numit „rosa canina” sau măceș. Este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști medicinali, iar asta deoarece fructele lui au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Ce conțin măceșele


Fructele măceșului au un gust dulce-acrișor, acidulat, iar în interior au o mulțime de semințe mici. Se folosesc sub formă de ceai, pulbere, capsule, tinctură, ulei, sau siropuri, gemuri, dulcețuri. Măceșele se recoltează din august până în octombrie, atunci când conțin cea mai mare cantitate de vitamina C.

De altfel, aceste fructe sunt celebre pentru cantitatea mare de vitamina C conținută, mult mai mare decât a citricelor, ceea ce le face aliate de nădejde în întărirea sistemului imunitar. Mai conțin vitaminele A, E, K, vitamine din grupul B, fibre, minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, acizi grași esențiali și o cantitate mare de antioxidanți, precum betacaroten, quercitină, catehină, flavonoide.

Proprietățile măceșelor


      • Antioxidante

Măceșele au puternice proprietăți antioxidante, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării date de radicalii liberi.

      • Antiinflamatoare

Substanțele antioxidante și antiinflamatoare din măceșe ajută la reducerea inflamației în corp, fiind benefice în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita.

      • Detoxifiante, diuretice

Măceșele conțin acizi organici, vitamine și minerale cu proprietăți detoxifiante, care pot ajuta la curățarea organismului de toxinele în exces, în special prin diureză și prin stimularea funcției hepatice.

      • Vitaminizante, imunostimulatoare, tonice

Consumul regulat al acestor mici „bombe” de vitamina C ajută la întărirea imunității și protejează corpul de infecții. Măceșele mai au proprietăți antianemice, tonice pentru organism.

      • Digestive

Datorită conținutului de fibre, măceșele ajută digestia și susțin tranzitul normal.

      • Regenerante, cicatrizante

Folosite extern, uleiurile, tincturile și ceaiul de măceșele sunt benefice pentru sănătatea și frumuseșea tenului, a pielii în general.

10 beneficii ale măceșelor


1. Întăresc imunitatea și te protejează de boli

Ceaiul de măceșe și pulberea din aceste fructe ocupă un loc fruntaș în topul remediilor pentru întărirea imunității, înaintea și în timpul sezonului rece. În același timp, remineralizează organismul, îl fac mai tonic, reduc oboseala.

2. Mențin sănătatea și frumusețea pielii

De beneficiile măceșelor putem profita și atunci când le folosim extern, sub formă de ulei. Bogat în vitaminele A, C și E, în antioxidanți și acizi grași esențiali, uleiul de măceșe are puternice proprietăți anti-aging: regenerează țesuturile, reduce daunele provocate de expunerea la radiațiile UV, stimulează producția de colagen și oferă luminozitate tenului. Câteva picături de ulei de măceșe, amestecate în puțin ulei de cocos, pot estompa cearcănele, combate petele pigmentare. Uleiul e de ajutor în acnee sau pentru reducerea cicatricilor lăsate de acnee, în vergeturi, vânătăi.

Uleiul de măceșe se poate folosi pe toate tipurile de piele, în stare pură sau diluat într-o bază de ulei vegetal. Cei care au pielea sensibilă, predispusă la alergii, pot testa uleiul pe o zonă mică de pe interiorul antebrațului.
De asemenea, pentru îngrijirea și calmarea pielii mai poți folosi comprese cu ceai de măceșe, simplu sau amestecat cu ceai de mușețel. Se aplică pe ten, pe gât și decolteu.

Tot în cosmetică, măceșele se folosesc sub formă de infuzie, la clătirea părului, deoarece contribuie la producerea keratinei. Iar consumul de ceai de măceșe poate contribui la creșterea părului și a unghiilor, la sănătatea și frumusețea lor.

3. Adjuvant în diabet

Măceșele au și efect antidiabetic, hipoglicemiant, ceea ce le face utile în stabilizarea glicemiei, la persoanele cu diabet.

4. Detoxifiază organismul

Substanțele din compoziția măceșelor au un puternic efect detoxifiant pentru ficat și bilă, stimulează eliminarea toxinelor. După o cură de detoxifiere cu măceșe, digestia se îmbunătățește simțitor, se reglează tranzitul, scapi de balonări și disconfort, te simți mai ușor, mai tonic și plin de energie.

5. Ajută digestia

Fibrele din compoziția măceșelor ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat, previn constipația.

6. Mențin sănătatea ochilor

Conținutul de vitamina A și de antioxidanți din măceșe ajută la menținerea sănătății ochilor și la reducerea riscului de degenerescență maculară, odată cu vârsta.

7. Ideale în cure de slăbire

Măceșele sunt și aliatele siluetei. Se consideră că un consum regulat de ceai de măceșe accelerează metabolismul și stimulează eliminarea toxinelor prin diureză și laxație. Dacă nu este îndulcit, o ceașcă de ceai de măceșe are doar patru calorii.

8. Susțin sănătatea rinichilor

Prin efectul lor diuretic, măceșele și în special ceaiul de măceșe „spală” rinichii, ajută la eliminarea pietrelor și previn formarea lor. În plus, consumul regulat de ceai de măceșe este o metodă excelentă de a împiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul vezicii urinare și de a te feri de eventuale infecții.

9. Bune în afecțiuni cardiovasculare

Consumul regulat de măceșe poate ajuta la scăderea colesterolului, la menținerea sănătății inimii și vaselor de sânge, datorită conținutului de antioxidanți și substanțe cu efect antiinflamator. Astfel, ajută în afecțiuni cardiovasculare și în hipertensiune, sau le scad riscul de apariție.

10. Ameliorează efectele artritei

Sunt studii care au arătat că măceșele conțin compuși care pot inhiba producția de proteine inflamatorii în corp. Astfel, consumul de ceaiul de măceșe poate reduce inflamația din corp și ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de artrită.

Cui îi e recomandat în mod special consumul de măceșe


Măceșele sunt fructe extrem de sănătoase, care mențin sănătatea oricui, indiferent de sex sau vârstă. Sunt recomandate în mod deosebit persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, cu afecțiuni inflamatorii, probleme digestive (constipație cronică sau sindromul de colon iritabil), fumătorilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit, predispuse la infecții.

Cura cu ceai de măceșe, capsule sau pulberi se ține 1-2 luni, putând fi repetată după o pauză de o lună.

În concluzie, măceșele sunt un dar al naturii de care putem profita cu încredere. Au numeroase beneficii pentru sănătate și pot fi consumate în orice perioadă a anului atât pentru pentru a ameliora starea de sănătate, cât și pentru a o menține.