Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Cum pot fi ameliorate simptomele sindromului de tunel carpian

Cum pot fi ameliorate simptomele sindromului de tunel carpian

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 9 luni si 3 zile
Vizualizari
1026

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Daca petreci mult timp tastand la computer, cantand la chitara sau pian, gradinarind sau facand orice alta activitate ce implica utilizarea excesiva a mainii si incheieturii mainii, este posibil sa te confrunti cu amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in mana. Aceste simptome sunt de obicei asociate cu sindromul de tunel carpian, o afectiune in care nervul care controleaza cea mai mare parte a mainii tale (cunoscut sub numele de nervul median) este comprimat atunci cand trece prin tunelul carpian.

Sindromul de tunel carpian este cea mai frecventa neuropatie de compresie a nervului superior. Conform statisticilor, afecteaza 5 din 10 tineri. Desi este des intalnit la persoanele care se confrunta cu obezitate, artrita reumatoida, boli tiroidiene si la femeile insarcinate, sindromul de tunel carpian este cel mai mult asociat cu miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?


Pentru a intelege ce cauzeaza sindromul de tunel carpian, trebuie mai intai sa cunosti anatomia bratelor si a mainilor. Nervul median, care controleaza degetul mare, aratatorul, mijlociul si prima jumatate a inelarului, pleaca din antebrat si ajunge pana la degete. La nivelul incheieturii mainii, traverseaza tunelul carpian – un pasaj ingust inconjurat de un ligament rezistent si de oase carpiene dispuse in arcada, prin care trec si noua tendoane.

Daca tendoanele din tunelul carpian sunt iritate, se pot umfla si pot apasa nervul median, provocand amorteala, furnicaturi si durere in mana. In multe cazuri, simpla odihna este suficienta pentru a remedia starea, dar in cazuri mai grave, poate fi necesara largirea chirurgicala a tunelului carpian pentru a indeparta simptomele.

Iata ce poti face pentru a ameliora simptomele sindromului de tunel carpian!


Daca afectiunea este cauzata de miscarile repetitive ale mainii, exista cativa pasi pe care medicul tau de mana ti-i poate cere sa ii faci inainte de a incerca o terapie mai agresiva.

  • Incearca sa-ti odihnesti cat mai mult mana afectata – Daca jobul tau implica utilizarea tastaturii si a mouse-ului cu mana afectata, incearca sa iei pauze la fiecare 20 de minute in mod regulat. Acest lucru ar trebui sa ajute la ameliorarea tensiunii de pe incheietura mainii si la limitarea riscului ca simptomele suparatoare sa revina;
  • Foloseste o atela pentru incheietura mainii - Purtarea unei astfel de atele te poate ajuta sa iti mentii incheietura mainii intr-o pozitie neutra si sa reduci tensiunea asupra articulatiei. Ar trebui sa o porti ori de cate ori iti folosesti intens mana, dar si noaptea, cand incheieturile tale se flexeaza in timpul somnului;
  • Ia medicamente antiinflamatoare – Daca disconfortul este prea mare, poate doresti sa iei in considerarea utilizarea de medicamente ce amelioreaza durerile, cum ar fi ibuprofenul. Aceste medicamente ajuta si la diminuarea inflamatiei.

Cand poate fi necesara operatia pentru sindromul de tunel carpian?


Daca simptomele nu se amelioreaza in urma tratamentelor conservatoare, atunci medicul tau de mana iti va recomanda, cel mai probabil, interventia chirurgicala pentru a largi calibrul canalului carpian. Operatia este insa usor de suportat de catre pacient, de scurta durata, iar daca este facuta la timp, cand inca nu au aparut modificari ireversibile la nivelul nervului median, este urmata de o recuperare si un prognostic foarte bune.

Daca vrei sa afli mai multe detalii, poti intra pe site-ul celor de la Vitta Clinic.