Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Cum identifici parodontoza și care sunt consecințele acesteia?

Cum identifici parodontoza și care sunt consecințele acesteia?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
514

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Boala parodontală, parodontita sau parodontoza este una dintre cele mai grave afecțiuni ale danturii, fiind o afectiune care vizează țesutul moale și țesutul dur, adică gingia și respectiv, osul maxilar. Prima etapă a parodontozei este gingivita, însă atunci când este afectat în egală măsură și osul este vorba despre parodontită.

Parodontoza este o afecțiune de ordin stomatologic care duce la pierderea dinților dacă este lăsată netratată. Există mai mulți factori care duc la dezvoltarea acestei afecțiuni. Printre cauzele parodontozei se numără placa bacteriană și tartrul, fumatul, cariile, modificări hormonale, anumite afecțiuni generale (cum ar fi diabetul) sau factori genetici.

Care sunt simptomele bolii parodontale?

În stadiul incipient, parodontoza se manifestă prin inflamarea gingiilor, sângerări și dureri ușoare la nivelul țesutului moale. De aceea, multe persoane nu își dau seama din timp că suferă de această afecțiune stomatologică. Ca răspuns al organismului împotriva toxinelor pe care le elimină bacteriile acumulate pe dinte, gingiile devin roșii, se umflă și apar sângerări în timpul periajului dentar. Acest lucru se întâmplă ca urmare a formării tartrului, cauzat de o igienă orală necorespunzătoare.

Pe lângă igiena orală nercorespunzătoare, alți factori care favorizează evoluția acestei afectiuni sunt fumatul excesiv, stresul, anumite boli metabolice, băuturile acidulate, unele medicamente, modificările hormonale și inclusiv lucrările dentare vechi.

Alte semne ale bolii parodontale sunt retracția gingivală, mobilitatea dinților, respirația urât mirositoare, disconfortul provocat de consumul unor alimente fierbinți sau reci, schimbarea poziției unor dinți, apariția unor abcese. Această afectiune are o evoluție lentă și nu este dureroasă, astfel că cele mai multe persoane neglijează simptomele și amână vizita la stomatolog.

Persoanele care se confruntă cu apariția anumitor semne ale parodontozei, își pot face o programare la clinica stomatologică Elveto-Dent.ro, care oferă si servicii de parodontologie in Bucuresti, pentru a efectua un consult stomatologic amănunțit.

Cum poate fi prevenită parodontoza?

Ținând cont de consecințele pe care le are această afecțiune, anume pierderea dinților, este important să nu se ignore semnele din stadiul incipient, adică inflamarea și sângerarea la nivelul țesutului moale – gingia. Pentru că principalul factor care duce la apariția parodontozei este tartrul, prevenirea acesteia constă în principal în periajul corect și frecvent al dinților. Tehnica de periaj nu trebuie să fie traumatizantă, iar pe lângă spălarea dinților de două ori pe zi se recomandă utilizarea aței dentare și a apei de gură.

De altfel, pe lângă o igienă orală corespunzătoare, sunt necesare vizite regulate la cabinetul medicului stomatolog pentru a sesiza eventualele probleme dentare în stadiu incipient, astfel încât să fie evitate problemele stomatologice grave și necesitatea de a efectua tratamente și intervenții costisitoare, mai ales dacă se ajunge la pierderea dinților și este nevoie de înlocuirea acestora. În plus, prin efectuarea periodică a detartrajului se elimină tartrul de pe suprafața dentară și scade riscul de a dezvolta boala parodontală.

Deci, se poate concluziona că semnele aparent minore pot indica apariția unor probleme dentare cu consecințe pe termen lung.