Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Colagenul, o potentiala solutie in lupta impotriva Long COVID

Colagenul, o potentiala solutie in lupta impotriva Long COVID

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
526

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In urma pandemiei de COVID-19, multi pacienti care s-au recuperat de la infectia acuta inca se confrunta cu simptome persistente, cunoscute sub numele de Long COVID sau COVID de lunga durata. Aceste simptome pot include o gama variata de afectiuni, precum oboseala extrema, dificultati de respiratie, dureri articulare si musculare, precum si tulburari cognitive.

In cautarea unor modalitati de tratament si gestionare a acestor simptome, colagenul, o proteina esentiala pentru structura si functionarea tesuturilor corpului uman, devine un subiect de interes crescut in cercetarea medicala. Iata cum colagenul ar putea oferi beneficii semnificative in cazul pacientilor cu Long COVID:

1. Repararea tesuturilor afectate: Colagenul este un component cheie al tesuturilor din intregul corp, inclusiv a plamanilor, muschilor, tendoanelor si articulatiilor. Consumul de colagen poate contribui la procesul de regenerare a tesuturilor afectate de inflamatia si leziunile induse de infectia cu COVID-19.

2. Imbunatatirea functiei respiratorii: pe masura ce COVID-19 poate cauza leziuni pulmonare si fibroza, administrarea de colagen ar putea sustine refacerea tesuturilor pulmonare afectate. Acest lucru ar putea imbunatati capacitatea respiratorie a pacientilor si ar reduce simptomele de scurtaturi de respiratie.

3. Reducerea durerilor articulare si musculare: multi pacienti cu Long COVID se confrunta cu dureri articulare si musculare persistente, care le afecteaza semnificativ calitatea vietii. Colagenul are capacitatea de a sustine sanatatea si functionarea articulatiilor si a muschilor, ceea ce ar putea contribui la reducerea acestor simptome.

4. Sprijinirea sistemului imunitar: Colagenul joaca, de asemenea, un rol important in functionarea sistemului imunitar. Prin consumul adecvat de colagen, pacientii ar putea sa-si intareasca sistemul imunitar si sa-si imbunatateasca capacitatea de a lupta impotriva infectiilor, inclusiv a complicatiilor asociate cu Long COVID.

5. Rezolvarea problemelor digestive: unii pacienti cu Long COVID se confrunta si cu simptome gastro-intestinale persistente, cum ar fi greata, diareea sau disconfortul abdominal. Colagenul are proprietati benefice pentru sanatatea tractului digestiv, contribuind la vindecarea mucoasei intestinale si la reglarea functionarii normale a tractului gastro-intestinal.

Studiile preliminare si observatiile clinice sugereaza ca administrarea de colagen ar putea fi utila in gestionarea simptomelor persistente ale Long COVID. Printre universitatile care desfasoara sau au desfasurat studii clinice legate de acest subiect se numara Universitatea Harvard, Universitatea Stanford si Universitatea Oxford. Inca sunt necesare multe cercetari si studii clinice pentru a confirma eficacitatea acestei abordari terapeutice iar inainte de a incepe un regim de suplimentare cu colagen sau orice alt tratament, este important ca pacientii sa discute cu medicul lor pentru a obtine sfaturi si recomandari personalizate, dar rezultatele obtinute pana in acest moment sunt mai mult decat promitatoare.

Colagenul în forma sa de bază nu este absorbit de corpul nostru. Poate fi sintetizat de organism numai sub formă de peptide de colagen (aminoacizi). Prezența lor în țesutul pielii stimulează fibroblastele și activează transformările biochimice responsabile de sinteza noilor fibre de colagen și de acid hialuronic. De regulă, colagenul consumat oral ca supliment alimentar are o greutate moleculară mai mare de 3000 da, dar scade în timpul hidrolizei. Cu cât este mai mică greutatea moleculară a colagenului, cu atât este mai mare rata de absorbție a acestuia.

Aceasta înseamnă ca hidrolizatul de collagen de tip 1, are șanse mai mari de penetrare și răspândire ulterioară în organism. Cel mai bun collagen de tip 1, este considerat a fi cel obtinut din peste marin, salbatic, pescuit din ape curate cum ar fi cele din Marea Nordului.