Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Ce sunt cariile dentare, de ce apar și cum se tratează?

Ce sunt cariile dentare, de ce apar și cum se tratează?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Vizualizari
812

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Atunci când mâncăm sau bem, resturile alimentare rămase la nivelul cavității bucale se descompun, favorizând dezvoltarea bacteriilor care se hrănesc cu acestea, dar și prezența acizilor care afectează smalțul dinților. Erodarea constantă a smalțului dentar duce la formarea unor cavități la nivelul dinților, iar acestea poartă denumirea de carii. Cariile pot apărea la orice vârstă, iar prevenția presupune o igienă dentară foarte atentă și vizitele regulate la medicul stomatolog.

De ce apar cariile?


Cariile apar ca urmare a descompunerii resturilor alimentare, dar și ca urmare a dezvoltării plăcii bacteriene. Cariile pot apărea pe suprafața dinților sănătoși, fără probleme, însă acestea se dezvoltă cel mai repede pe dinții care deja prezintă fisuri sau goluri. Inspectarea corectă a dinților sub aspectul cariilor incipiente este foarte importantă, mai ales atunci când dinții fac subiectul altor operațiuni de protecție. Astfel, dacă vrei să îți montezi un aparat metalic in Cluj este important să mergi la medicul stomatolog pentru ca acesta să poată observa starea dinților și să poată realiza lucrările de curățare și închidere a cariilor, pentru a opri progresia acestora.

Cel mai adesea cariile apar în cazul copiilor, consumul de dulciuri favorizând apariția acestora. Cariile pot apărea la dinții de lapte, dar și la dinții definitivi, iar de preferat este întotdeauna salvarea dintelui natural prin tratarea cariei, extracția fiind ultima opțiune. Cariile apar însă și la adulți, factorii favorizanți ai acestora fiind: lipsa educației orale, igiena orală deficitară, folosirea unor produse neadecvate, periajul prea agresiv, o dietă bogată în zaharuri (dulciuri, băuturi acidulate, carbohidrați) și anumite boli respiratorii care determină pacientul să respire pe gură.

Cum se tratează cariile?


Dacă am discutat despre ce este caria dentara și cum apare aceasta, ar trebui să știi că orice carie se poate trata dacă este observată în timp util. Cariile sunt cavități în smalțul și pulpa dintelui, iar lăsate netratate, ele pot ajunge la nivelul nervului. Practic nu caria în sine este dureroasă, ci durerea apare atunci când nervul este atins, ceea ce înseamnă că vorbim despre o carie adâncă.

Cariile incipiente se tratează prin curățare, igienizare și umplere cu material (plombe), prin terapie sau tratare de canal (atunci când caria este adâncă și afectează deja țesutul adiacent dintelui), iar în ultimă instanță, dacă dintele este complet deteriorat, se poate face extracția sau realizarea unui implant.

Grija față de dinți ar trebui să fie prioritară, mai ales o dată cu apariția dinților definitivi. Dinții sunt responsabili de procesul de masticație, astfel că dacă o carie îi afectează, ei nu își vor mai putea îndeplini funcțiunile, ceea ce poate conduce la probleme asociate sistemului digestiv. În plus dinții asigură aspectul estetic, dar și capacitatea de a vorbi, așadar mergi regulat la medicul dentist, periază dinții în mod corect și ține cariile la distanță.