Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

5 cauze ale ritmului cardiac anormal

5 cauze ale ritmului cardiac anormal

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Vizualizari
542

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Ritmul cardiac anormal este caracterizat prin prezența unor bătăi neregulate ale inimii, prea rapide sau prea lente. Nu de fiecare dată se poate descoperi cauza apariției ritmului cardiac anormal. Uneori senzația de slăbiciune sau leșinul pot fi simptome ale unui ritm cardiac anormal. Identificarea cauzei înseamnă și acordarea tratamentului adecvat, care vizează restabilirea ritmului normal al inimii, alături de prevenirea recidivelor.

Ritmul cardiac anormal se referă la orice variație sau deviere de la ritmul cardiac normal, cunoscut și sub denumirea de ritm sinusal. Ritmul cardiac normal este caracterizat de o frecvență regulată și constantă a bătăilor inimii, care variază în mod normal între 60 și 100 de bătăi pe minut. Un ritm cardiac anormal poate fi mai rapid - tahicardie -, mai lent - bradicardie - sau poate avea o frecvență neregulată - aritmie.

1. Aritmiile


Semnele fibrilației atriale, un tip distinct de aritmie, pot varia de la persoană la alta și includ atât simptome fizice, cât și nevizibile. Printre simptomele fizice ale fibrilației atriale se numără palpitațiile, o senzație de bătaie rapidă, neregulată sau flutter în piept, oboseala, slăbiciunea, amețelile, dificultățile de respirație și durerea toracică. Aceste simptome pot fi destul de neplăcute și pot afecta calitatea vieții. Unele persoane cu fibrilație atrială pot să nu prezinte simptome evidente. În astfel de cazuri, fibrilația atrială poate fi descoperită în timpul unui examen fizic de rutină sau atunci când persoana respectivă este testată pentru o altă problemă de sănătate. (1)

2. Hipertensiunea arterială


Legătura dintre hipertensiunea arterială și ritmul cardiac anormal este una importantă. Hipertensiunea arterială este o condiție în care presiunea sângelui în artere este prea mare, ceea ce pune stres suplimentar asupra inimii și poate afecta funcționarea normală a acesteia, inclusiv ritmul cardiac. Presiunea arterială ridicată poate afecta structura și funcția inimii și poate duce la modificări ale ritmului cardiac.

Unul dintre efectele hipertensiunii arteriale asupra ritmului cardiac este hipertrofia ventriculară stângă, adică mărirea inimii. Aceasta poate apărea ca răspuns la presiunea crescută în artere și poate duce la modificări ale structurii și funcției inimii, ce pot afecta ritmul cardiac, contribuind la apariția aritmiilor. De asemenea, hipertensiunea arterială poate afecta nodul sinusal. Acesta controlează ritmul cardiac și, în cazul disfuncției sale, pot apărea o varietate de aritmii. Cu alte cuvinte, presiunea arterială crescută își pune amprenta asupra modului de funcționare a nodului sinusal, ceea ce poate contribui la apariția ritmului cardiac anormal. (2)

3. Boala coronariană


Boala coronariană este o afecțiune în care arterele care furnizează sânge inimii se îngustează sau se blochează, ceea ce poate duce la un aport insuficient de oxigen și nutrienți către mușchiul inimii. Blocajul apare pe fondul acumulării de placă la nivelul arterelor coronariene. Această condiție poate avea un impact semnificativ asupra ritmului cardiac. De exemplu, în cazul unui blocaj sever al arterelor coronare, inima poate suferi de ischemie, ceea ce poate provoca aritmii și ritm cardiac anormal. (3)

4. Tulburările valvulare și cardiace


Tulburările valvulare și cardiace se referă la problemele care afectează funcționarea valvelor inimii. Valvele inimii sunt structuri care controlează fluxul de sânge în și din diferitele camere ale inimii. Dacă valvele devin disfuncționale sau nu se închid corespunzător, acest lucru poate duce la modificări ale fluxului sangvin, ceea ce poate provoca ritm cardiac anormal. De exemplu, o valvă cardiacă ce nu se închide complet poate provoca reflux de sânge și poate perturba ritmul normal al inimii. (4)

5. Insuficiența cardiacă


Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu mai funcționează bine pentru a pompa sângele necesar organismului. Aceasta poate fi cauzată de diverse condiții, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială sau tulburările valvulare și cardiace. Insuficiența cardiacă poate afecta ritmul cardiac prin faptul că inima nu mai poate pompa sânge în mod eficient. Acest lucru poate duce la bătăi rapide, neregulate sau slabe, cunoscute sub numele de aritmii cardiace.

Tratamentul pentru gestionarea insuficienței cardiace și a ritmului cardiac anormal poate include medicamente pentru a controla tensiunea arterială și pentru a îmbunătăți modul în care inima se contractă. Alte opțiuni vizează dispozitive medicale precum pacemaker sau defibrilatorul cardiac intern și intervenții chirurgicale precum transplantul de inimă. Gravitatea insuficienței cardiace presupune supravegherea îndeaproape de către un medic specialist și respectarea unui plan de tratament personalizat. (5)

Acest articol a prezentat 5 cauze ale ritmului cardiac anormal. Informațiile sunt strict informative și nu pot înlocui un control medical de specialitate. Orice palpitație, ritm anormal, bătăi rapide ale inimii sau stări și simptome neplăcute sunt motive suficiente pentru un consult medical de urgență. Ritmul cardiac anormal poate fi un motiv real de îngrijorare, complicațiile ce decurg de aici pot fi grave.


Surse de informare:
1. Arrhythmia - my.clevelandclinic.org/health/diseases/16749-arrhythmia
2. Blood pressure (high) - hypertension - betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/blood-pressure-high-hypertension
3. What is coronary heart disease?heartfoundation.org.au/Bundles/Your-heart/coronary-heart-disease
4. Overview of Abnormal Heart Rhythms - msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/abnormal-heart-rhythms/overview-of-abnormal-heart-rhythms,
5. Heart failure - betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/congestive-heart-failure-chf