Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Ruptura de tendon ahilean: opțiuni de tratament și recuperare pas cu pas

Ruptura de tendon ahilean: opțiuni de tratament și recuperare pas cu pas

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 saptamana si 2 zile
Vizualizari
708

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Tendonul ahilean este o formațiune de țesuturi ce leagă mușchii gambei de călcâi. Este cel mai mare și cel mai puternic tendon din corpul uman, având un rol vital pentru mers, alergat, urcat, aplicat sau sărit. Din păcate, se poate rupe atunci când forțele aplicate asupra acestuia depășesc rezistența tendonului.

Ruptura de tendon ahilean se produce de regulă în situații de stres intens. Alergarea rapidă, săriturile sau schimbările bruște ale direcției pe o anumită suprafață pot cauza această leziune, cu impact asupra motricității unei persoane. Te invităm să descoperi alături de noi informațiile de bază privind această condiție medicală.

Ruptura de tendon ahilean: cauze și factori de risc


Ruptura de tendon ahilean este adesea cauzată de activități fizice de înaltă intensitate, specifice unor sporturi precum atletismul, fotbalul sau baschetul. Mișcările solicitante au o dinamică specifică, ce determină exercitarea unei presiuni excesive asupra acestui tendon, existând astfel riscul de rupere. Alți factori de risc:

  • sexul - bărbații sunt mai predispuși la acest tip de leziune decât femeile;
  • vârsta - riscul de rupere a tendonului ahilean crește odată cu vârsta; cu toate acestea, tinerii care participă la activități sportive intense sunt foarte expuși acestui risc;
  • anumite medicamente - antibioticele din clasa fluorochinolonelor pot slăbi tendonul ahilean, crescând astfel riscul de ruptură;
  • unele afecțiuni - artrita reumatoidă sau diabetul pot duce la inflamarea și slăbirea tendonului ahilean;
  • lipsa unei încălziri corespunzătoare a picioarelor, înainte de un antrenament fizic solicitant ce implică utilizarea excesivă a acestora;
  • antrenamentele repetitive, compuse din exerciții concentrate pentru intervale mari de timp asupra aceleiași zone;
  • purtarea unor perechi de încălțăminte sau tălpici necorespunzătoare pentru forma piciorului unui sportiv.

Semne si simptome specifice rupturii de tendon ahilean


Ruptura tendonului lui Ahile poate provoca o serie de simptome notabile:

  • durere acută resimțită la nivelul zonei afectate;
  • umflarea vizibilă în locul care s-a produs leziunea;
  • incapacitatea de ridicare pe vârfurile picioarelor;
  • imposibilitatea de a merge normal;
  • senzația de disconfort cauzată de încălțăminte.

Este important de menționat faptul că simptomele pot varia în funcție de severitatea leziunii. În anumite cazuri, pacienții pot fi capabili să meargă cu dificultate, în timp ce alții nu pot deloc să calce cu piciorul afectat. Durerea produsă de ruptura tendonului ahilean poate fi constantă sau poate apărea doar atunci când piciorul este folosit.

Este esențial ca la apariția acestor simptome, orice persoană să se programeze de îndată pentru efectuarea unui consult la medicul ortoped. Chiar dacă unii pacienți pot fi tentați să ignore durerea sau să încerce aplicarea unui tratament fără suportul medical de specialitate, astfel de abordări pot duce la complicații suplimentare.

Diagnosticul de ruptură a tendonului ahilean


Diagnosticarea unei rupturi de tendon ahilean este un proces complex, ce include:

  • evaluarea medicală a pacientului - în această etapă, medicul va dori să afle cât mai multe detalii posibile despre cum s-a produs accidentarea, senzațiile (durere și / disconfort) resimțite de pacient și localizarea acestora; de asemenea, specialistul ortoped va examina cu atenție zona posibil afectată;
  • testul Thompson - cel mai utilizat instrument pentru diagnosticarea rupturii de tendon ahilean; presupune poziționarea pacientului pe burtă, cu picioarele atârnând la marginea mesei de examinare; în cazul unei rupturi, flexia plantară nu se realizează la momentul aplicării unei compresii pe musculatura posterioară a gambei;
  • testele de imagistică - reprezintă o altă componentă importantă a procesului de diagnosticare; pot include radiografia, ecografia și RMN-ul.

Tratament pentru ruptura de tendon Ahilean


Tratamentul pentru ruptura de tendon ahilean poate fi clasificat în două categorii:

  • tratamentul chirurgical - intervenția directă asupra tendonul lezat; opțiune ce asigură o recuperare mai rapidă și șanse mai mari de a reveni la activitățile anterioare; ca orice altă procedură chirurgicală, vine cu propriile riscuri, cum ar fi riscul de infecție sau riscul de complicații cauzate de expunerea la un anumit tip de anestezic;
  • tratamentul nechirurgical - poate include repaus, imobilizarea piciorului afectat, sesiuni de fizioterapie și administrarea unei scheme de tratament medicamentos; este mai puțin invaziv, fiind recomandat persoanelor în vârstă sau celor cu probleme de sănătate; recuperarea poate dura, însă, mai mult timp și există un risc ridicat de recurență.

Factori care influențează decizia terapeutică:

  • vârsta pacientului;
  • nivelul de activitate fizică;
  • tipul de ruptură (completă sau parțială)
  • dorința pacientului de a relua activitatea sportivă.

Recuperarea rapidă după o ruptură de tendon ahilean
nu este posibilă, pentru că implică răbdare și respectarea tuturor indicațiilor oferite. Scopul principal al unui proces de recuperare este restabilirea funcționalității gleznei și întoarcerea la activitățile zilnice / sportive. Fazele recuperării după operația de refacere a tendonului ahilean:

  • imobilizarea piciorului în primele săptămâni;
  • parcurgerea sesiunilor de fizioterapie;
  • reintegrarea graduală a activităților fizice în rutină.

Nu în ultimul rând, este importantă menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece excesul de kilograme pune presiune suplimentară pe tendonul ahilean, majorându-se astfel riscul de recidivă a leziunii pe care am analizat-o astăzi.

Ruptura de tendon ahilean este o afecțiune complexă, care necesită o înțelegere amănunțită a factorilor de risc și simptomelor specifice, pentru a putea fi diagnosticată și tratată corect. Reține că articolul de azi are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul avizat și evaluarea medicală a specialistului în ortopedie!

SURSE:
webmd.com/fitness-exercise/achilles-tendon-injury
my.clevelandclinic.org/health/diseases/21703-achilles-tendon-rupture