Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Impactul fumatului asupra parodontozei

Impactul fumatului asupra parodontozei

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 3 luni si 1 saptamana
Vizualizari
717

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Fumatul este un factor de risc major pentru sănătatea parodonțiului, favorizând progresia rapidă a bolii parodontale. Renunțarea la fumat și adoptarea unui regim strict de igienă orală, împreună cu vizite regulate la medicul dentist, pot gestiona și reduce impactul bolii parodontale. Află din articolul de mai jos cum afectează fumatul sănătatea parodontală și la ce riscuri ești expus dacă ești fumător.

Efectele fumatului


Indiferent de modul în care este consumat tutunul, substanțele chimice și efectele sale asupra sănătății orale pot contribui la apariția parodontozei. Pacienții fumători experimentează o progresie a bolii parodontale de aproximativ două ori mai rapidă decât cei care nu fumează. Prin urmare, riscul de pierdere a dinților este semnificativ crescut în rândul fumătorilor. Acest lucru se datorează mai multor factori.

În primul rând, fumatul diminuează volumul vaselor sanguine, reducând astfel fluxul de sânge și cantitatea de oxigen care ajunge în țesuturile parodontale. Din această cauză, țesuturile devin mai predispuse la infecții și mai puțin capabile să regenereze.

De asemenea, fumatul compromite sistemul imunitar. Acest lucru înseamnă că organismul are o capacitate redusă de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene, inclusiv a celor implicate în parodontoză. Astfel, inflamația și deteriorarea țesuturilor parodontale sunt mai grave și mai dificil de gestionat la fumători.

Pacienții care fumează prezintă în cavitatea orală mai multe bacterii, comparativ cu nefumătorii. Astfel, inflamația și deteriorarea țesuturilor parodontale progresează mult mai rapid.

Nu în ultimul rând, fumatul poate masca semnele precoce ale bolii parodontale, cum ar fi sângerarea gingiilor. Acest lucru face ca parodontoza să fie mai dificil de diagnosticat în stadiile incipiente.

Prin urmare, recomandăm un consult la medicul stomatolog o dată la 6 luni, pentru a diagnostica eventuale probleme în stadii incipiente. În acest sens, poți lua legătura cu medicii noștri stomatologi. În plus, îți prezentăm toate detaliile despre serviciile stomatologice pe care le oferim, inclusiv despre cat costa aparatul dentar și alte prețuri ale tratamentelor noastre.

Tratamentul parodontozei în cazul fumătorilor


Deoarece fumatul afectează negativ procesul de vindecare și regenerare a țesuturilor parodontale, tratamentul pentru parodontoză poate fi mai dificil pentru fumători.

În acest context, tratamentul implică proceduri mai complexe pentru a trata sau controla boala parodontală. Aceste proceduri implică multiple vizite la cabinetul stomatolog.

Un tratament laser de parodontoza este principala metodă pentru tratarea bolii parodontale în cazul fumătorilor. Este o intervenție nedureroasă și non-invazivă, care ajută la reducerea inflamației și la distrugerea bacteriilor în țesuturile parodontale afectate.

În absența unui tratament adecvat, parodontita avansată poate progresa și poate duce la pierderea dinților. În astfel de cazuri, implanturile dentare pot fi necesare pentru a înlocui dinții pierduți, restaurând astfel funcția masticatorie și estetică a arcadelor dentare.